Skoleboller

27/03/2014

13-kremfresh-skoleboller-ferdig-dekorert

 

Hvem har vel ikke bare gode minner knyttet den norske klassikeren skolebolla? Den går også for å hete skolebrød, og det har vel kanskje noe med at man før i tiden hadde denne søte gjærbaksten med seg som matpakke til skolen, og at brød hørtes sunnere ut enn bolle.

Er forsåvidt enig, og kjær gjærbakst har mange navn og jeg bytter med jevne mellomrom på baksten tilnavn selv. Og det stopper meg ikke fra å bake denne søtsaken!

 

Her om dagen var jeg på jobbintervju , og synes at intervjuet gikk så bra at jeg nesten måtte feire meg selv litt med å lage noe godt. Inspirert av gjærbakstepisoden til mitt favoritt bakeprogram Hele Norge baker forleden uke ville jeg lage noen hjemmelagede skoleboller og lot meg inspirere av både Øyvind Lofthus så vel som Morten Schakendas oppskifter for både vaniljekremen og hvetedeigen.

Noen justeringer har jeg så klart gjort, da jeg vil ha mer og mindre av enkelte ingredienser. Resultatet blir uansett fantastisk hver eneste gang, så jeg vil si oppskriften bør defineres som bombesikker.

 

Da var det ikke så ille å få vite noen få timer senere at vel gjennomført intervjurunde og god bakst i ovnen ikke var forgjeves. Jeg fikk nemlig jobben! Gjett om gevinsten smakte godt den dagen!

 

Lite tips til vaniljekremen: Lag gjerne  vaniljekremen i forkant av hvetedeigen da den trenger å avkjøles før den skal brukes. Det holder med å begynne på vaniljekremen før du starter hvetedeigen, men å lage den dagen før du baker går også fint.

 

Ingredienser til vaniljekrem:

2,5 dl føte

2,5 dl h-melk

60 g sukker

45 g maizena

2 eggeplommer

1 egg

1 vaniljestang

 

Hvordan lage vaniljekrem:

 

Ingredienser

Ingredienser

 

Visp egg, eggeplommer og maizena i en liten bolle.

 

Eggeblandingen

Eggeblandingen

 

Del vaniljestangen og benytt både stangen og frøene i lunken melk, fløte og sukker. Varm opp til kokepunkt og ta gryten av varmen.

 

 

Vaniljemelk

Vaniljemelk

 

Hell “vaniljemelken” over eggeblandingen og rør hurtig  til vaniljekremen blir tykk og stiv.

 

Vaniljemelk blandes med eggeblandingen

Vaniljemelk blandes med eggeblandingen

 

Hell røren over i en bolle, legg plastfolie tett nedtil vaniljekremen og sett til avkjøling mens du lager bolledeigen.

 

Vaniljekrem til avkjøling

Vaniljekrem til avkjøling

 

Vaniljekremen holder mer enn nok til en bolledeig på ca 1,5 kg.

 

 

 

 

Ingredienser til hvetedeig: 

1 kg hvetemel

5 dl h-melk

150 g usaltet smør

150 g sukker

40 g fersk søtgjær

12 g salt

10 g kardemomme

1 stort egg

 

Hvordan lage gode skoleboller: 

 

Ingredienser

Ingredienser

 

Ha mel, sukker, salt, gjær, kardemomme og det meste av melken i en bolle. Elt ingrediensene til deigen slipper kanten på bollen. Dette tar ca 10 minutter.

Tilsett sakte men sikkert siste rest av melken til alt er blandet godt.

 

Alle ingredienser skal med

Alle ingredienser skal med

 

Mens eltemaskinen går tilsetter du enkeltvis terninger/kladder av smør til deigen. Hver kladd blandes godt inn i deigen før du tilsetter en ny kladd med smør.  Fortsett til alt smøret er blandet inn i bolledeigen. Det er viktig at smøret er romtemperert. Kjør deigen sakte i enda 5 minutter. Totalt bør dette ta ca 15 minutter.

 

Tilfør smøret til slutt

Tilfør smøret til slutt

 

Overfør hvetedeigen til en annen bolle og dekk til med plast. La deigen forheve i minst en time og til deigen har doblet seg i størrelse.

 

Bolledeig klar til forheving

Bolledeig klar til forheving

Ferdig forhevet

Ferdig forhevet

 

Når deigen er ferdig hevet velter du den over på en lett melet benk og fordeler den på ca 12 emner som skal bli til skolebrød.

 

Tips til luftige boller: Ta tak i emnet og dra en kant ut med den andre hånden, løft, og brett kanten inn i midten. Snu deigen 90 grader, og repeter til du har gjort dette totalt 4 ganger. Da har du “låst” inn luftbobler i deigen. Rull til slutt emnet til en rund bolle og legg på et brett dekket med bakepapir. La bollene heve i ca en time under et lett fuktig håndkle eller inni en stor plastpose.

 

Rull emnene til boller

Rull emnene til boller

 

Bruk håndflaten for å presse forsiktig hver enkelt bolle flate til ca en fingers tykkelse. Det kan hende du må gjøre dette i to omganger for å sikre at bollen er flat.

 

Press bollene flate

Press bollene flate

 

Benytt en gjenstand som har en rund omkrets på noen (4-5) centimeter for å presse ned en liten fordypning i midten av bollen. Her skal vaniljekremen tilføres. Et smalt syltetøyglass, eller et kaffemaskinlodd (som jeg brukte) kan fint gjøre jobben. Eventuelt kan en spiseskje fungere.

 

Lag en fordypning for vaniljekremen

Lag en fordypning for vaniljekremen

 

Ha den avkjølte vaniljekremen i en sprøytepose og sprøyt ut en god dose vaniljekrem ned i fordypningen av den allerede flate bollen.

Glasèr bollen med eggevask, melk eller smør for å få en fin farge på skolebollen.

Stek brettet med bollene i midten av ovnen i ca 12-14 minutter på 200 grader. Vær obs så du ikke oversteker bollene da de kan fort bli harde.

 

Ferdig stekte skolebrød

Ferdig stekte skolebrød

 

La skolebollene avkjøles på en rist til de er romtempererte mens du blander en melisglasur.

Bruk baksiden av en spiseskje og smør en sirkel av melisglasur rundt vaniljekremen på bollen. I en lav bolle har du i tørket kokkos med en liten fordypning i midten. Dette sikrer at når du dynker bollen med melis opp ned i kokkosstrøsselet, så vil ikke vaniljekremen få masse kokkos på seg også.

Vend skolebollen og la melisglasuren tørke i noen minutter før du serverer.

 

Skoleboller/skolebrød

Skoleboller/skolebrød

 

12-kremfresh-skoleboller-ferdig-dekorert

14-kremfresh-skoleboller-ferdig-dekorert

 

 

Social media on my mind

What do you think?

Leave a Reply