Gresskarrundstykker

08/11/2013
Gresskarrundstykker

Gresskarrundstykker

 

Nå som høsten virkelig har kicket inn, bladene faller, regnet øser, halloween er vel gjennomført med kostymer, godteri og gresskarhodeskaller, er det på tide å gå videre med andre godsaker. Disse gresskarhodeskallene for eksempel, inneholder nemlig gresskarkjøtt som godt kan brukes til matlaging. Men visste du at det også gjør seg godt i en brøddeig?  Jeg forklarer gjerne….

 

Ikke noe er så godt som en god og mettende suppe når været opptrer ufint, og du ennå ikke har rukket å ta ta i bruk vinterjakkene. Da er det bare å finne seg til rette på kjøkkenet med gode råvarer som passer høsten til for å lage seg noe varmt. Men supper opptrer sjeldent alene på middagsbordet, men gjør seg aller best med en liten sidekick; kuvertbrødet. Og med det tenkte jeg, hvorfor ikke lage et brød som benytter seg av de samme smakene som suppen for å gi det ekstra personlighet? Gresskarsuppe bør vel derfor ha et stykke gresskarrundstykke ved siden av!

 

Og skal man først lage et rundstykke som smaker gresskar bør det vel ikke være for meget å sørge for at det faktisk ser ut som et heller, mener nå jeg. Så her har du oppskriften, på høstens mest smakfulle sidekick, rundstykket som kledde seg ut som et gresskar til halloween.

 

Gresskarrundstykker

Rundstykker rett ut av ovnen

 

Ingredienser:

250 g gresskarpuré

110 g romtemperert smør

110 g lysebrunt sukker

1 ss salt

2 pk ferskgjær

500ml melk

2 egg

800 g hvetemel

350 fint rugmel (evt grovt mel)

 

Utgjør  en deig på ca 2360 g

 

Stekes på: 230 °C i 10 minutter.

 

Hvordan de lages:

 

Ingredienser

Ingredienser

 

Ha i sukker salt, gresskarpuree og smørbiter i en kjøkkenmaskin og bland røra med en flatvisp/k-krok (den med plastskrape på siden).

 

Våte ingredienser blandes

Våte ingredienser blandes

 

Varm opp melken til ca 30 °C og løs opp ferskgjæren i melka. Deretter har du melka oppi gresskarrøra du allerede har laget.

 

Løs opp gjær i lunka melk

Løs opp gjær i lunka melk

 

Tilfør ett egg om gangen mens maskinen går på medium hastighet. Bytt så til eltekrok før du fortsetter.

Sikt de to melblandingene sammen i en bolle og ha litt og litt mel oppi det våte til alt er blandet godt.

 

Sikt spesielt det grove melet for å gi det litt mer luft.

Sikt spesielt det grove melet for å gi det litt mer luft.

 

Er det veldig vått fortsatt kan du tilføre ca 100 g mer hvetemel.

Kjør deigen i 5 minutter på lav hastighet og til deigen slipper fra bollekanten og ser relativt smidig ut.

 

Elt deigen i noen minutter

Elt deigen i noen minutter

 

Smør en annen bolle med litt smør/olje, og overfør deigen til den nye bollen. Dekk til med en plastpose og sett deigen til heving i et varmt rom i minst en time eller til deigen dobler seg i størrelse.

 

Deig før den settes til heving

Rundstykkedeigen før den settes til heving

 

 

Etter forheving skal deien være ganske oppblåst.

Etter forheving skal deien være ganske oppblåst.

 

Slå deigen over på en lett melet arbeidsbenk og slå hull i all luften som har bygget seg opp. La deigen hvile 10 ekstra minutter.

Kna rundstykkedeigen med hendene i 2-3 minutter til den har en smidig overflate.

 

Ferdig arbeidet deig

Ferdig arbeidet deig

 

Del deigen i så mange 60 g biter du klarer (ca 40stk).

 

Del opp deigen biter som veier 60 gram hver.

Del opp deigen biter som veier 60 gram hver.

 

Rull alle bitene til boller og klem de litt flate i håndflaten.

 

Rull deigbitene til kuler

Rull deigbitene til kuler

 

Klem deigbitene litt flate

Jeg klemte de nok litt for flate, så om du vil ha rundstykkene mer runde trenger du kun å klemme lett på de.

 

Bruk en saks for å klippe jevne snitt rundt hele bollen for å skape en gresskareffekt i deigen. 6-8 snitt ser bra ut.

 

Klipp snitt i rundstykkedeigen

Klipp snitt i rundstykkedeigen

 

Plasser «gresskarene» på et lett melet brett. Stikk fingeren ned i midten på deigen for dette hullet skal etterhvert gi plass til «stilken». Dekk til med plast eller vått håndkle og etterhev i ca. 1 time eller til de er doble i størrelse nok en gang.

 

Legg gresskarrundstykkene på et bakepapir til etterheving

Legg gresskarrundstykkene på et bakepapir til etterheving

 

"Poke" rundstykkedeigen din!

“Poke” rundstykkedeigen din!

 

Varm ovnen til 230 °C mens rundstykkene etterheves. Kutt pekannøttene til tre avlange biter. Du skal ende opp med like mange pekanstilker som du har gresskarrundstykker.

 

Pekannøtter som "stilker"

Pekannøtter som “stilker”

 

Når rundstykkene har etterhevet stikker du nok en gang fingeren dypt ned i midten på «gresskarene»,  og pensle de alle med egg før de settes i ovnen. Vi pensler de for å gi rundstykkene en enda tydeligere gresskarfremtreden når de er ferdistekte.

 

Pensle med egg

Pensle med egg

 

Stek rundstykkene i 10 minutter på 230 °C til de er gylne i fargen, og man hører en hul lyd når du banker på undersiden av de. Pensle med smør mens de fortsatt er varme for å gi et ekstra skinn i gresskarrundstykkene.

 

Pensle med smør for å gi et ekstra skinn.

Pensle med smør for å gi et ekstra skinn.

 

Stikk pekanstilkene i hver enkelt rundstykke.

 

Skal det være et lite gresskar?

Skal det være et lite gresskar?

 

Avkjøl på rist til de er lunkne og server sammen med en suppe eller godt moden ost til.

 

La gresskarrundstykkene avkjøles på rist.

La gresskarrundstykkene avkjøles på rist.

 

Deigen er såpass stor at det skal litt til for å spise opp alt i en bordsitting. Men om du vil kan disse rundstykkene til fordel fryses under lufttett oppbevaring. Om du trenger å tine de raskt kan du sette de frosne rundstykkene i en ovn på  100 °C i 10-12 minutter.

 

Gresskarrundstykker

Gresskarrundstykker

 

God middag!

 

Ekstra godt på en høstkveld med kulden utenfor vinduet.

Ekstra godt på en høstkveld med kulden utenfor vinduet.

 

Social media on my mind

What do you think?

Leave a Reply