Blondies med macadamianøtter

16/10/2013
Blondies

Blondies

Møt Blondie, hun er kusinen til Brownie som vi allerede kjenner og elsker. Med sitt blonde uttrykk og sine lyse farger gir hun likevel fra seg et skikkelig sjokoladetrøkk.

Med knasende macadamianøtter blir denne flate kaken  litt av en smaksbombe som absolutt bør ansees som et verdig alternativ til den tradisjonelle brownien. Like lett er den å lage også. Les videre for en saftig oppskrift!

 

Blondies er kanskje lyse i fargen, men har mye å by på når det kommer til smak. Akkurat som en vanlig brownie er den saftig i midten, og gir fra seg en mektig metthetsfølelse etter bare en liten bit av kaka. Man kan fint dra denne med seg på tur i en matpakke da den er kompakt nok til å tåle litt støt fra andre ting oppi en sekk.

 

Oppskriften på en blondie er like enkel å lage som en brownie, og man har en fiks ferdig kake på tre kvarter om man bare har ingrediensene liggende klare. Har du ikke Macadamianøtter kan man gjerne benytte andre nøtter som f.eks hasselnøtter eller peanøtter om det er det du har i skapet.

 

Jeg har forsøkt å bruke både ristete så vel som vanlige nøtter og synes selv at man ikke trenger å riste nøttene da dette bare skaper en forvirrende smak i tillegg til alt annet. Prøv deg gjerne frem selv og se hva du liker.

 

Browniens kusine Blondie, med macadamianøtter

Browniens kusine Blondie, med macadamianøtter

 

Ingredienser: 

400 g hvetemel

2 ts bakepulver

1 ts salt (utelat om du bruker saltet smør)

350 g usaltet smør

660 g lysebrunt sukker

4 store egg

1 vaniljestang eller 1 ss vaniljeekstrakt

150 g sjokoadebiter (helst 60% kakao)

150 g hvite sjokladebiter

150 g grovhakkede macadamianøtter

 

Har du ikke sjokoladebiter for hånd hakker du bare opp en sjokoladeplate i mindre biter.

1 stk langpanne (min er 41*36 cm)

 

Stekes på 175 °C i 25-30 min eller til toppen ser lysebrun og flakete ut, og er “hard” når du tar på den

 

Slik lages den: 

 

Ingredienser

Ingredienser

 

Oppskriften er basert på en langpanne i størrelsen 41×36 cm, men du kan fint halvere den om du ikke vil ha en så stor kake. Det blir nemlig mye kake.

 

Bland mel, salt og bakepulver sammen og sett til side. Siden jeg kun hadde saltet smør denne dagen valgte jeg å ikke tilføre ekstra salt, men det er helt opp til den enkelte hvordan det gjøres. Det viktigste er vel at kaken ikke skal smake av salt.

 

Mel og bakepulver blandes sammen.

Mel og bakepulver blandes sammen.

 

Smelt smør i en kjele og hell det over i en mellomstor bolle. Rør inn det brune sukkeret.

 

Sukker og smør blandes

Sukker og smør blandes

 

Når sukker og smør er blandet tilfører du egg og frøene fra en vaniljestang.

Du kan så klart velge å bruke 1,5 ts vaniljekstrakt, men jeg synes ikke det smaker så autentisk, så jeg foretrekker å bruke ekte vanilje selv.

 

Vaniljestang

Vaniljestang

 

Egg og vaniljetsang blandes med sukker og smeltet smør

Egg og vaniljestang blandes med sukker og smeltet smør

 

Nå tar du frem hvetemelblandingen og vender denne inn i den våte delen av røren. Gjør det så forsiktig som mulig, og ikke overdriv!

 

Blondierøre

Blondierøre

 

Tilsett sjokolade og nøtter i røren og vend om.

 

Hvit og mørk sjokolade

Hvit og mørk sjokolade

 

Nøtter, og sjokolade i røren

Nøtter, og sjokolade i røren

 

Hell røren over i en langpanne og jevn overflaten så kaken vil stekes likt over alt.

Har du valgt å halvere røren kan du nå sette en ildfast form som passer inn i halve langpannen, og dermed forme langpannen til kun å ta halve røren. Stekes som ellers.

Husk bare å ha i bakepapir som dekker hele flaten du skal steke røren i. Dette vil gjøre det lettere for deg å ta kaken hel ut av formen etterpå.

 

Blondierøre i lanpanne før steking.

Blondierøre i lanpanne før steking.

 

Stek røren i ca 25-30 minutter, eller til den begynner å flake på toppen. Det er viktig at du kan ta på toppen av kaken og at den kjennes fast. Fingeren skal ikke gå gjennom kaken altså.

 

Ferdig stekt langpanne med Blondie

Ferdig stekt langpanne med Blondie

 

La kaken avkjøles i langpannen i 15 minutter før du overfører den på rist til å avkjøles til romtemperatur.

Skjær kaken i fire deler, for deretter å dele opp hele kaken i kvadratiske biter slik brownies vanligvis ser ut.

 

Skjær opp kaken i jevne størrelser

Skjær opp kaken i jevne størrelser

 

Nå er det bare å servere blondies ved første og beste anledning. Håper det smaker!

 

Browniens kusine Blondie, med macadamianøtter

Browniens kusine Blondie, med macadamianøtter

 

Stablede blondies

Stablede blondies

 

Macadamianøtter fungerer bra til småkaker som blondies

Macadamianøtter fungerer bra til småkaker som blondies

 

 

Pakk inn blondies i matpapir og ta med på tur!

Pakk inn blondies i matpapir og ta med på tur!

 

 

 

 

 

 

 

Social media on my mind

What do you think?

Leave a Reply