Multesnurrer

10/10/2013
Multesnurr

Multesnurr

 

Multer har den siste tiden vært i sesong, og jeg har sørget for å få noen multer inn i mitt hjem også. Inspirert at den klassiske kanelbollen aka kanelsnurr bestemte jeg meg for å gyve løs på en alternativ løsning med multer som stjerneingrediens.

 

For å ikke bare tilføre bollen en ny ingredienser har jeg tilpasset den klassiske bolleoppskriften vedå fjerne nettopp det. Kanelet er borte, og erstattet med en mildere søster, kardemommen. Jeg har heller valgt å kun bruke kardemomme som krydder, for å gi nettopp multen den fremtredende smaken jeg ønsker at den skal ha.

 

Jeg serverte mine multesnurrer til en venninnegjeng som alle  er flinke på å smake og gi tilbakemeldinger, og denne oppskriften kunne jeg gjerne lage igjen senere.
Kanskje du vil prøve den også? Løp og kjøp noen multer, og lag deg litt hjemmelaget multesyltetøy som du kan bruke i oppskriften så vel som på brødskiva. Alternativt finner du ferdiglaget multesyltetøy i hylla hos de fleste butikkjeder.

 

Multesmurrer

Multesmurrer

Ingredienser:

800 g hvetemel

1 egg

5 dl melk

125 g sukker

12 g salt

35 g fersk gjær

115 g usaltet smør

1, 5 ss kardemomme

 

Sett ovnen til: 200 °C

Stekes i: 10-12 min

 

Fyll:

150 g smør

1 ss kardemomme

2 ss vaniljesukker

1 vaniljestang

1 dl multesyltetøy

 

Lag deigen:

 

Ingredienser til hvetedeigen

Ingredienser til hvetedeigen

 

Ha alle ingrediensene ute av kjøleskapet en stund, for å sikre at de er romtempererte før du begynner. Bruker du saltet smør istedenfor usaltet må du ta det i betraktning når du tilsetter salt i oppskriften.

Skjær smør i terninger før du begynner.

 

Sett smøret og litt av melken til side mens du jobber med de andre ingrediensene, da fettinnhold i skal inn til sist hva gjelder hvetedeig. Hiv alle andre ingredienser i en eltebolle og rør sammen. Spe på med melk litt etter litt, til du får en jevn deig.

 

Eltedeig

Eltedeig

 

Ha i siste rest av melken som du satte til side, og elt deigen i 5 minutter på medium hastighet til den kjennes helt smidig ut. Senk så hastigheten og tilfør noen kladder med smør.

 

Eltedeig med smørbiter

Eltedeig med smørbiter

 

Tilfør smørkladdene i doser til alle er helt blandet inn i deigen.

 

Silkemyk hvetedeig

Silkemyk hvetedeig

 

Sett deigen til heving under en pose på et lunt sted i en minst èn time og  til den er doblet i størrelse.

 

Ta frem ingrediensene til fyllet som du nå skal lage.

 

Ingredienser til multefyll

Ingredienser til multefyll

 

Bland smør, kardemomme, vaniljestang og vaniljesukker til en guffe.

 

Smør, vaniljesukker og kardemumme

Smør, vaniljesukker og kardemumme

 

Tilsett til slutt multesyltetøyet og sett til side slik at du kan arbeide med den snart ferdighevede deigen.

 

Multefyll

Multefyll

 

Har du ferdighevet deigen kjevler du den ut på en benk som er drysset med et tynt lag mel.  Kjevle den ut i et rektangel. Ca 1 cm tykk.

 

Kjevle et rektangel

Kjevle et rektangel

 

Smør på multefyllet til det dekker hele overflaten.

 

Multefyll på hvetedeigen

Multefyll på hvetedeigen

 

Rull hele hvetedeigen på langs slik at du får en lang pølse. Sørg for at du ruller den tett slik at ikke noe luft slipper til.

 

Rull deigen på langsiden

Rull deigen på langsiden

 

Skjær opp rullen i biter.

 

Multesnurrbiter

Multesnurrbiter

 

Og sett bitene til etterheving på et bakebrett. Brett en liten flik av snurrens ytterkant under bollen, slik at den ikke hever seg vekk fra deigen “kropp”. Da steker den også bedre etterpå.

 

Multesnurr til etterheving

Multesnurr til etterheving

 

La multesnurrene står til etterheving under plast i en time. Varm ovnen og pensle snurrene med egg og dryss over perlesukker til pynt før steking.

 

Dryss på perslesukker før steking

Dryss på perslesukker før steking

 

Stek snurrene på  200 °C i 10-12 minutter og sjekk at de er blitt gylne før du tar de ut av ovnen. La de hvile på en rist til de er lunkne. Deretter er det bare å servere høstens koseligste boller!

 

Ferdigstekte multesnurrer

Ferdigstekte multesnurrer

 

Mange boller til alle!

Mange boller til alle!

 

 

Social media on my mind

What do you think?

Leave a Reply