Kanelknuter

05/10/2013
Kanelknuter

Kanelknuter

 

Hurra for kanelbullans dag! Som var i går… Det gjør ingeting, for så mange boller som jeg lagde, var det mer enn nok igjen til i dag.

Og jeg vil vise deg min versjon av denne herlige kreasjonen.

 

I sommer fikk jeg lov til å tilbringe et par netter med baker’n. Jo, det er helt sant!

To netter gikk jeg til sengs kl 21.00, stod opp kl 00.00 for å være på “jobb” hos Åpent Bakeri på Damplassen klokken 01.00 slagen. Jeg tilbragte natten med den veldig hyggelige og dyktige Geir og hans lærling på bakeriet. Her lærte jeg alt fra produksjon av et bakeri, effektivitet, til varmebehandlig, og hendige små triks som hvordan knyte en skikkelig kanelknute.

Og det er denne knuten jeg heretter lager når det skal lages kanelbolle, for det ser så innmari flott ut!

Med det sagt har jeg ved denne anledning benyttet meg av Åpent Bakeris grunnoppskrift på hvetedeig, da den gir et godt resultat hver bidige gang.

Ingredienser:

800 g hvetemel

1 egg

5 dl melk (erstatt gjerne 1 dl med fløte)

125 g sukker

12 g salt

35 g fersk gjær

115 g usaltet smør

 

Sett ovnen til: 200 °C

Stekes i: 10-12 min

 

Fyll:

130 g usaltet smør

60 g sukker

1 1/2- 2 ss kanel

 

Lag deigen:

 

Ingredienser

Ingredienser

 

Sørg for at egg, melk og smør er romtemperert før du begynner. Dersom du bruker saltet smør er det lurt å halvere mengden salt du har i ekstra. Del smør i terninger før du begynner.

 

Sett smøret og litt av melken til side sammen mens du har i alle andre ingredienser opp i en eltebolle. Kjør sammen mens du sper på melk litt om litt slik at det ikke spruter ut.

 

Elt deigen med en eltekrok

Elt deigen med en eltekrok

 

Spe på med siste rest av melken, og elt deigen med eltekrok på medium hastighet  i 5 minutter til deigen er smidig.

 

Senk hastigheten og tilfør noen biter smør.

 

Tilfør smør til deigen

Tilfør smør til deigen

 

La smøret blandes godt inn før du tilsetter mer. Gjør dette i et par omganger, og til alt smøret er helt innblandet i deigen.

 

Elt deigen smidig

Elt deigen smidig

 

Sett deigen til heving under en pose på et lunt sted i en minst èn time og  til den er doblet i størrelse.

 

Ferdig hevet hvetedeig

Ferdig hevet hvetedeig

 

I mellomtiden lager du fyllet ved å samle smør, sukker og kanel til en myk krem. Bruk gjerne fingrene for å kna det sammen.

 

Ingredienser til fyllet

Ingredienser til fyllet

 

Når deigen er ferdig hevet overfører du den over på en benk som er dekket med et tynt lag mel. Kjevle ut et rektangel med 1 cm tykkelse.

 

1 cm tykk rektangel

1 cm tykk rektangel

 

Smør fyllet på den ene halve lengden av rektangelet , og brett den andre halvdelen over som en lefse.

 

Smør på fyll

Smør på fyll

Brett langsiden over

Brett langsiden over

 

Bruk en sylskarp kniv, og skjær 2cm brede strimler på langs med kortsiden av deigen. Avhengig av hvor stort rektangel du har kjevlet skal du ha et sted mellom 12-20 strimler.

Jeg endte opp med 22.

 

Strimler

Strimler

 

Lag en knute av bollen og la den etterheve under en pose i enda en time.

 

Kanelknuter til etterheving

Kanelknuter til etterheving

Kanelknute til etterheving

Kanelknute til etterheving

 

Varm opp ovnen til 200 °C.

 

Bruk smeltet smør eller egg for å pensle knuten forsiktig før du drysser litt kanel og perlesukker oppå og steker de i 10-12 minutter.

 

Etterhvet knute ferdig penslet

Etterhvet knute ferdig penslet

 

Når de kommer ut av ovnen skal de altså ende opp med å se ut som noe lignenede.
Håper det smaker!

 

Kanelknute

Kanelknute

 

 

Kanelknuter

Kanelknuter

 

 

Kan du lukte kanel, der gjennom skjermen?

Kan du lukte kanel, der gjennom skjermen?

 

Ok, ett bilde til da, av disse deilige kreasjonene.

 

Kanelknuter

Kanelknuter

Social media on my mind

What do you think?

Leave a Reply