Pasjonsfrukt og vaniljekake

02/09/2013
Vanilje og pasjonsfruktkake med en ovverraskelse inni!

Pasjonsfrukt og vaniljekake med en overraskelse inni!

 

Gratulerer med dagen til meg selv på etterskudd!
Ja, for dette er altså bursdagskaken jeg serverte til alle mine venner en vakker dag i mai.

 

Skal sies at denne posten skulle også vært lagt ut i mai, men det skjedde altså ikke. Så her kommer den, i starten av september…. Men jeg lover deg, den var verdt å vente på.

 

I sommer har jeg vært ute og reist i Thailand og med Thailand hører det med tropiske frukter. Pasjonsfrukt er en av disse. En helt nydelig liten frukt som kan brukes til alt fra smakefulle cocktails og smoothies  til desserter og kaker.  Det er dog en smak som ikke skal blandes med for mange andre smaker, da den fort kan stjele oppmerksomhten fra alt annet. Et krydder derimot, kan hjelpe å løfte den tropiske signaturen, og kanskje tilføre et spennende uttrykk når man bruker pasjonsfrukt i bakst.

 

Jeg har først og fremst en forkjærlighet til vanilje, så det falt på sin plass å bruke vanilje som del av denne oppskriften. Hva med en helt enkel vaniljekake dynket med pasjonsfrukt, for så å overøse kaken med en silkemyk pasjonsfruktkrem? Ja takk.

 

Men vent litt, kunne disse ingrediensene alene bli litt kjedelig, til bursdagskake å være? Jeg måtte sette mitt kreative fingeravtrykk på kaken, slik at det ble en riktig festkake ala. Anne.

 

Strøssel. Fargerik strøssel. Tusenvis av farger i form av strøssel. En fargebombe av strøssel. Ikke utenpå kaka, men inni? Tja, hvorfor ikke?

 

Heng på videre, så skal jeg vise deg hvordan.

 

Kaken:

250 ml helmelk

50 ml pasjonsfruktpurè

190 ml vegetabilsk olje (rapsolje)

400 g sukker

2 ts bakepulver

1 vaniljestang

4 store egg

350 g hvetemel

1 klype salt

2 håndfuller med strøssel i forskjellige farger

 

Benytt 2 eller 4 springformer a 9″/22,9 cm

Sett ovnen til: 180 °C
Stekes i 25-35 min

Smør og mel ringformene så de ligger klare til bruk.

 

Hvordan:

 

Ingredienser

Ingredienser

 

Sett i gang ovnen slik at den er varm og klar til steking når alle ingrediensene er blandet.

 

I en kjøkkenmaskinbolle blander du mel, sukker, bakepulver, vanilje, salt og olje forsiktig sammen, slik at det samles. Sett opp hastigheten på kjøkkenmaskin, og la den gå i ca 1 minutt.

 

Seig kakemasse

Seig kakemasse

 

Når røren ser slik ut tilsetter du ett og ett egg, slik at det blir en nokså våt røre.

 

Nesten ferdig røre, tilsatt egg

Nesten ferdig røre, tilsatt egg

 

Det kan være lurt å skrape ned bollen en gang i blant, for å sikre seg at alt blir blandet godt sammen.

Har du hatt i alle eggene lar du kjøkkenmaskinen kjøre to minutter til for å forsikre at alt sukkeret blir rørt ut. Etter endte 2 minutter tilsetter du melken i en tynn stråle mens maskinen fortsetter å gå. Skrap ned bollen nok en gang og la maskinen gå enda 1 minutt.

 

Ferdig mikset kakerøre

Ferdig mikset kakerøre

 

Det er viktig at røren ikke er for varm før du setter den i ovnen, da vil den bare heve seg som en vulkan i midten. Sjekk at den er ca 21 ºc, eventuelt sett den i kjøleskapet et par minutter for å kjøle seg ned.

 

Nå skal du bare tilsette strøsselet, som du rører forsiktig inn i røra. Strøsselet løser seg nemlig raskt opp, så vær rask, og ikke rør for mye.

 

Strøssel!

Strøssel!

 

Vei gjerne røra slik at du kan dele den opp i like deler når du har den i kakeformene. Da blir de jevnt like store.
Stek i 25-35 minutter, og sjekk om den er klar ved å teste kaken med en kakepinne. Kommer det en seig masse ut på pinnen lar du den stå i ovnen noen minutter til.

 

Kakerøre i kakeform

Kakerøre i kakeform

 

Når kaken er ferdigstekt, la den avkjøles i noen minutter, for så å ta den ut av formen, og hvile på riller oppned. Da sørger du nemlig for å jevne ut eventuelle topper på kaken.

 

Ferdigstekt kake til avkjøling

Ferdigstekt kake til avkjøling

 

Jeg skulle ikke dekorere kaken før dagen derpå, så jeg valgte å pakke inn kakebunnene i plastfolie og sette de i kjøleskapet til dagen derpå, slik at de holdt seg friske til dagen de skulle serveres.

 

Ferdige kaker

Ferdige kaker

 

Samme dag som du skal dekorere kakene: Skjær av toppen for å få en jevn høyde over hele kaken.

 

Skjær av toppenpå kakene

Skjær av toppen på kakebunnene

 

Noen velger å dynke kaken sin med melk eller et utvannet syltetøy, men siden jeg lager en pasjonskake er det selvsagt pasjonsfruktpurè kjøpt på Pascal som gjelder. Mener å huske den koster 90kr for en 0,4 flaske?
Det er utrolig hvor mye fuktighet en kakebunn kan holde, så ikke vær sparsommelig når du dynker kaken. Den skal jo tross alt smake pasjonsfrukt!

 

Dynk kaken med smak

Dynk kaken med smak

 

Dynk bare èn kakebunn om gangen, for det kan være litt vanskelig å løfte bunnen når den er blitt såpass våt. Lag frostingen og dekk første kakebunn med frosting før du legger neste bunn oppå. Gjenta til siste kakebunn ligger på plass.

 

Frosting:

375 g usaltet smør (romtemperert)

400 g melis

1 vaniljestang

30 ml pasjonsfruktpurè

20 ml melk

1 klype salt

Fritt valg av fargepasta

 

Hvordan:

 

Ingredienser til frosting Frosting

Ingredienser til frosting

 

Start med å kjøre smøret mykt og tilsett vaniljekorn fra en vaniljestang når smøret begynner å bli litt lysere.

 

Kjør smøret mykt

Kjør smøret mykt

 

Tilsett salt og siktet melis, men ikke for fort. Du vil helst unngå at alt meliset fyker rundt i lufta.

Sett etter hvert opp tempoet på kjøkkenmaskinen slik at du skaper luft i frostingen. Etter hvert har du i all pasjonsfruktpurèen, og kun så mye melk du trenger uten at frostingen blir for våt.

 

Tilsett melis

Tilsett melis

 

Du kan velge om du kun bruker èn farge over hele kaken, eller om du vil som jeg, la kaken ha forskjellige lag med farger oppover i høyden. Da må du isåfall fordele hvordan du tilsetter farge til frostingen utover hvor mye du vil ha av hver farge.

Start med å ha litt farge i hele frostingkremen, og bland godt. Pisk i 5 minutter for å opprette nok luft i kremen.

 

Fritt frem med fargepasta

Fritt frem med fargepasta

 

Ta av en jevn kladd med frosting etter hvert som du slenger på mer farge, og fortsett slik til du har det antallet farger/nyanser du mener ser best ut. Jeg valgte 4 forskjellige nyanser.

 

Siden dette også er frosting som skal ligge mellom kakelagene måtte jeg sørge for at en av fargene hadde en større andel enn de andre fargene jeg valgte å bruke.

Jeg glemte jo det inntil siste liten, og det er derfor jeg har mest av den sterkeste fargen.

 

Frosting i forskjellig nyanser

Frosting i forskjellig nyanser

 

Heretter er det bare å kladde på med frosting mellom kakelagene, men sørg for å spare litt av fargen til å jevne overflaten, og å pynte kaken med til slutt.

 

Lag på lag

Lag på lag

 

Benytt gjerne et snurrebrett når du skal sørge for en jevn og fin overflate på kaken. Sett deretter kaken en stund i kjøleskapet for å la frostingen stivne før du fortsetter med selve dekoreringen.

 

Klar til å dekorere kaken

Klar til å dekorere kaken

 

For å lage mønsteret jeg benyttet meg av på kaken bruker man en frostingpose med en rund tip. Ha for hånd en teskje eller avrundet kakespade.

Tyt ut to sirkler med frosting i høyden, og bruk kakespaden eller håndtaket til teskjeen til å dra midten av sirklene ut til høyre (venstre om du er skeivhendt). Fortsett med å tyte ut enda to sirkler litt til siden fra de forrige sirklene, og dra deretter disse også ut.

 

Begynnelsen av dekoreringen

Begynnelsen av dekoreringen

 

Når du har gått helt rundt med en farge frosting, bytter du til neste fargenyanse og fortsetter med samme metode til du er rundt. Gjør dette til du når samme høyde som selve kaken.

 

Dekoreringen begynner å ta form

Dekoreringen begynner å ta form

 

Legg litt frosting på toppen, og lag en jevn overflate.

Lag en bord på toppen av kaken, ved å legge samme mønster som under skrått over kanten.

 

Kaken lukter godt også!

Kaken lukter godt også!

 

Vanilje og pasjonsfruktkake med en overraskelse inni!

Vanilje og pasjonsfruktkake med en overraskelse inni!

 

Sett kaken på et fat, og sørg for at den blir festens midtpunkt! Det er spesielt spennende å fortelle at kaken har en overraskelse inni, så den får stor oppmerksomhet når det er tid for å skjære den opp og serveres til gjestene.

Se bare her for eksempel!

 

Utsnitt av kaken

Utsnitt av kaken

 

 

Hvem vil ha kake?!

Hvem vil ha kake?!

 

 

Vanilje og pasjonsfruktkake med en ovverraskelse inni!

Bon Appetit!

 

Social media on my mind

What do you think?

Leave a Reply