Frokost på Godt Brød Grünerløkka

23/05/2013
Surdeisbrød fra Godt Brød

Surdeisbrød fra Godt Brød

 

I dag startet jeg morgenen med en aldri så liten surdeigsfrokost på Godt Brød her på Grunerløkka i Oslo.

Det hele begynte med at jeg ble med i klubben Bakekompis som jeg kom over på Godt Brød sin Facebookside. I ny og ne får man tilbud om å være med på prøvesmakinger, eller å være med på å teste ut nye konsepter Godt brød prøver seg frem på. Helt gratis.

 

Her om dagen fikk jeg invitasjon til å bli med på prøvesmaking av surdeigsbrød, og som noen av dere vet er jeg stor fan av denne bakeformen når det kommer til brød, så det var ikke vanskelig å takke ja til å bli med på dette.

Det var ikke så verst at det hele tok sted kl 08.00 om morgenen, og jeg fikk dermed lov til å spise økologisk Suredeigsbrød til frokost, rykende ferskt fra ovnen! Deilig!

 

Surdeigsbrødet

Surdeigsbrødet

Jeg troppet opp trøtt i trynet for å smake på deilig brød, og med forhåpninger om å lære noe nytt om surdeig. Å snakke med fagfolk er veldig givende, og jeg blir alltid så inspirert, så dette gledet jeg meg til.

🙂

 

Rundt bordet satt det 7-8 andre som visstnok var like nysgjerrige som jeg. Daglig leder Torstein møtte oss med kaffe og litt slabberas før bakeren Robert stilte med 5 sorter brød, en surdeigstarter og en god dose informasjon han ville dele med oss “bakeaspiranter”.

 

Surdeigstarter og smaksprøver

Surdeigstarter og smaksprøver

 

Deltagerne på arrangementet Foto er publisert med tillatelse av Godt Brød

Deltagerne på arrangementet og bake-Robert
Foto er publisert med tillatelse av Godt Brød

 

Til å begynne med fikk vi vite hvor surdeig kommer fra, hvordan det lages og hva det kan brukes til. Alle brød, lyse som grove kan ha en surdeig i seg, og det avhenger av hvor mye vann vs. mel du har i deigen og hvor lenge du lar deigen fermenteres før du tilsetter resten av melet hvordan brødet vil ende opp med å smake.

 

Jeg tar bilder til bloggen Foto er publisert med tillatelse av Godt Brød

Jeg tar bilder til bloggen
Foto er publisert med tillatelse av Godt Brød

 

Først fikk vi smake gårdsdagens surdeigsbrød, deretter et par grove brød som Dansk Rug og Spelt-hirsebrød, og så et par litt lysere hvetebrød. De både luktet og smakte veldig forskjellige, og jeg setter min knapp på dansk rug, eller et veldig lys landbrød hvis jeg bare har lyst til å munche på noe godis.

 

Og godis fikk vi. Etter en stund var nemlig et nytt landbrød ute av ovnen, en ny bakst Godt Brød er i ferd med å lansere. Rykende ferskt måtte det så klart settes på bordet foran oss for å luftes (les: luktes) og avkjøles før vi fikk fatt på det. Sikla rant der vi ventet spent på å få smake!

 

Ferskt surdeigsbrød.

Ferskt surdeigsbrød.
Foto publisert med tillatelse av Godt Brød

 

I mellomtiden skulle vi smake surdeig. Ja, du leste riktig, surdeigstarteren må også smakes på, for du vil vel vite om starteren du har er god? Den gir i hvertfall grunnlaget for hvorfor brødet ender opp med å smake som det gjør, litt surt, litt mer aroma enn vanlig gjær, og setter den lille prikken over i’en hva angår godt brød.

 

Men må innrømme at det ikke var noe jeg ville hatt som snacks ved siden av et glass vin på lørdagskvelden. Så godt var det rett og slett ikke.

 

Surdeigstarter hos Godt Brød

Surdeigstarter hos Godt Brød

 

Tid stundom fikk i endelig smake brødet, som forøvrig smakte himmelsk, med en knasende god skorpe, toppet med norges beste, Røros smør. Mmmmh!

 

Dagens smaksprøver

Dagens smaksprøver

 

Avslutningsvis fikk vi også se hvordan bakeren Robert håndterte deigen etter å tilført mel til surdeigen, og eltet den en god stund. Han spurte om det var noen av oss som ville ha med seg litt surdeigstarter og litt ferskt brød (!) hjem, og det var flere enn jeg som ble gira på tilbudet.

 

Vi fikk rett og slett med oss en hyggelig goodiebag! Se hva vi fikk med oss.

 

Goodiebag med brød, surdeigstarter og litt Knas

Goodiebag med brød, surdeigstarter og litt Knas

 

Surdeigstarteren er av lys art, og jeg tilfører den til samlingen av surdeigstarterne mine, som jeg snart bør finne på å navngi snart. Forslag til navn mottas med takk!

 

Surdeigstartergave

Surdeigstartergave

 

Ellers gleder jeg meg veldig til å prøve Knas frokostblanding, som jeg har lest en del om, men ikke prøvd ennå. Det blir vanskelig å velge mellom godt brød og müsli med tjukkmjølk til frokost i morgen!

 

Knas fra Godt Brød

Knas fra Godt Brød

 

Frokostpotensiale?

Frokostpotensiale?

Hva ville du spist om du hadde valget?

 

Ellers vil jeg takke gutta på Godt Brød for et enkelt, lærerikt og fint opplegg på morrakvisten, og sier med det at jeg gjerne stiller til prøvesmaking igjen. Hint hint.

😉

 

Social media on my mind

What do you think?

Leave a Reply