Surdeigsloff

29/04/2013
Surdeisloff

Surdeisloff

 

Vi vil ha loff! Vi vil ha loff!  Er det ikke det de sier i Karius og Baktus da? Ganske så nøyaktig ropte magen min det samme til meg søndag morgen. Da var det så klart hendig at kjæledyrene mine fikk mat i går. Og for de av dere som ikke kjenner meg fra Hele Norge baker så må jeg vel nesten introdusere kjæledyrene mine til dere også.

 

Jeg har surgdeigstartere. Faktisk tre av de. De bor i hvert sitt Norgesglass i kjøleskapet mitt. “De tar opp for mye plass til annen mat” sier kjæresten min, men det bryr jeg meg ikke noe om. For når jeg vil ha loff, så vil jeg helst ha loff med surdeig i.

 

Surdeig lukter surt, nesten litt eddikaktig, men gir en helt nydelig smak til brød, så jeg bytter gjerne ut gjær til fordel for surdeig. Jeg forbinder først og fremst surdeigsbrød med fransk landbrød, men det kan brukes til så mye andre brødformer også! Jeg skal fortelle mer om surdeig en annen dag, for det er en spennende bakeingrediens som flere burde benytte seg av. Det er bare å glede seg.

 

Vi vil ha loff!

Jada, jeg skal lage loff.

 

Loff er relativt enkelt å lage, men kan ha variasjon i både form, ingredienser og dermed smak.

Når jeg bruker surdeig i loffoppskriften min vil det smake litt annerledes, men veldig godt! Jeg anbefaler å prøve!

Husk bare å mate surdeigen din dagen før du skal bake, slik at den er klar til å brukes.

 

Ingredienser:

 

80 g surdeigstarter

4 dl vann

12 g salt (jeg brukte urtesalt for bittelitt kydder)

700 g siktet hvetemel

 

Sett ovnen til: 220 °C

Stekes i: 15 + 45 min

 

Hvordan:

 

Ingredienser til surdeigsloff

Ingredienser til surdeigsloff

 

Løs opp surdeigen i en bolle med 3 dl lunkent vann

 

Surdeig full av liv

Surdeig full av liv

 

Utvannet surdeig

Utvannet surdeig

 

Elt surdeigsvannet med kun 200 g hvetemel i en kjøkkenmaskin med eltekrok til det ser ut som en tjukk suppe.

La den stå slik på et lunt sted 1 time.

Tilsett resten av melet, salt og den siste resten av vannet.

 

Tilsett mer mel

Tilsett mer mel

 

Elt deigen i 15 minutter på lav hastighet  til deigen ikke lenger sitter fast i bollen. Nå skal den se ut som en ellers normal brøddeig.

 

Brøddeigen ferdig eltet

Brøddeigen ferdig eltet

 

Ta deigen ut av bollen for å jobbe videre med den med hendene. Kna, dra og brett mange ganger med litt mel til den ikke lenger klistrer seg fast i fingrene. Deigen skal være myk og elastisk.

 

Kna og dra

Kna og dra

 

Brett

Brett

 

Og dra litt til

Og dra litt til

 

Dryss litt mel på benken og legg deigen til heving under et klede til den nærmest dobler seg i størrelse.

 

Surdeigloff settes til å heves

Surdeigloff settes til heving

 

Nå er brøddeigen klar til å formes slik du ønsker å ha det. Jeg valgte å lage et rundt brød.

Sørg for å strø noe mel på stekebrettet før steking.

 

Form deigen slik du vil ha den

Form deigen slik du vil ha den

 

Loff i seg selv kan se ganske kjedelig ut, så jeg liker å bruke mel for å dekorere de loffene jeg lager. Nå har det seg slik at vi fikk noen fine grytebrikker fra Australia til jul, som jeg tenkte kunne være fine å bruke som mønsterform på brødet.

 

kremfresh-white-sourdough-raised-pattern

 

Press grytebrikken forsiktig ned på brødet, og dryss mel over så det dekker til hullene i grytebrikken.

 

Fyll hullene med mel

Fyll hullene med mel

 

Ta forsiktig grytebrikken av brødet, og voila!

 

Koalaloff anyone?

Koalaloff anyone?

 

Før du setter brødet i ovnen er det viktig å snitte det slik at det får puste mens det steker og vokser seg større.

 

Lag opptil flere snitt i brødet før steking

Lag opptil flere snitt i brødet før steking

 

Sett ovnen til 220 °C og stek brødet på denne temperaturen i 15 minutter før du senker temperaturen  til 180 °C og steker brødet de resterende 45 minuttene. Hiv ca. 1 dl vann i bunnen av ovnenn og lukk raskt ovndøren igjen slik at vannet skaper damp. Da vil brødet får en knasende god skorpe.

 

Sjekk gjerne om brødet er ferdig før ved å snu det opp ned og bank på det. Brødet er ferdig om det gir fra seg en hul lyd.

 

Pan de Koala

Pan de Koala

 

Surdeigsloff

Surdeigsloff

 

Hva synes du om oppskriften? Er det noe du kunne tenke deg å lage selv? Jeg hører gjerne fra deg om dine meninger og tanker rundt oppskriften, så gi fra deg en liten hilsen nederst i posten min.

🙂

 

Glad bakedag!

Social media on my mind

What do you think?

Leave a Reply