Bursdagskake med lime og jordbær

25/04/2013
Gratulerer med dagen!

Gratulerer med dagen!

 

Jeg har vært på bursdagsfest! En coctailfest skal sies, med mange hyggelige mennesker. Og på coctailfest drikkes mange fargerike drinker, og med det høres naturligvis en fargerik kake. Så det er kanskje ikke så tilfeldig at min venninne Lisa ønsket seg en bursdagskake av meg? Og det skulle hun jammen meg få. En rosa kake med både søtt og syrlig. Og jordbær på.

 

Inspirert av en kake jeg så på forsiden av svenske Elle Mat & Vin, og av hvordan en drink bygges opp bestemte jeg meg for å lage en kake av jordbær og lime. Altså litt søtt, og litt syrlig, og til slutt noe som går lett ned!

 

Kakebunnen er en lime-smaksatt bløtkake, med limecurd og jordbærmouse mellom lagene. For å ikke overdøve alle de intense smakene i selve kaken, gikk jeg for en mild og relativt nøytral krem å dekorere. Marengsmørkrem fungerte fint til dette formålet. Marengsmørkrem kan du gjerne fargesette, og jeg valgte så klart å lage den i knæsjrosa, like fargeglad som bursdagsjenta!

 

Det hele ble toppet med fargerike lys i bokstavene H-A-P-P-Y  B-I-R-T-H-D-A-Y.

 

 

Begynn med limecurd, da denne trengs lengst tid på å avkjøles:

 

Limecurd:

 

180 g smør

240 ml limejuice (ca 12-14 store lime)

450 g sukker

4 egg

4 eggeplommer

2 ts maisstivelse

Farge om du ønsker det

 

Hvordan:

 

Limecurd ingredienser

Limecurd ingredienser

Ha sukker, limejuice og alle eggene over i en gryte. Sett dette på lav varme og rør godt.

Sukker, limejuice og egg

Sukker, limejuice og egg

 

Selv om lime har en sterk grønnfarge, har så klart juicen bare en lys gul/grønnfarge. jeg ville at limecurden skulle minne litt mer om lime, og tilsatte derfor litt  farge. Jeg bruker oftest Wilton colour paste, da pastaen er ganske drøy, og man får mye for pengene.

 

Fargetilsetning, bruk kun et par dråper

Fargetilsetning, bruk kun et par dråper

 

Litt etter litt har du i terninger med smør. Sørg for at de smelter mellom hver gang du fyller på med smøret.

 

Sakte men sikkert har du i smørbiter

Sakte men sikkert har du i smørbiter

 

Sett så opp varmen mens du rører til alt tykner. Det skal ikke nå kokepunktet.

Røren er ferdig når den ligner majones i konsistensen.

Ta gjerne en stavmikser og kjør røra ekstra godt i et par minutter før du siler den for å fjerne eventuelle klumper.

 

Bruk stavmikser for å sikre at curden blir jevn

Bruk stavmikser for å sikre at curden blir jevn

 

La den avkjøle seg til romtemperatur før du setter i kjøleskapet en time.

Legg plastfolie ned på selve curden, slik at den ikke skaper en hinne i avkjølingsprosessen.

 

Limecurd  til avkjøling

Limecurd til avkjøling

 

 

Limekakebunn:

 

270 g hvetemel

180 g smør

400 g sukker

6 egg, skilt

180 ml naturell yogurt

3/4 ts baking soda (kan kjøpes på større Meny-butikker)

1/2 ts salt

50 ml limejuice

1 vaniljestang

 

 

 

Benytt 3 springformer a 9″/22,9 cm

Sett ovnen til: 180 °C
Stekes i 20-25 min

 

Smør og mel tre ringformer så de ligger klare til bruk.

 

Hvordan: 

 

Ingredienser til kakebunn

Ingredienser til kakebunn

 

Ta halvparten av sukkeret og all eggehviten (ca 90-110 g avhenging av størrelsen) og pisk  ingrediensene til en marengs på medium hastighet til du oppnår stive topper. Se bare eksempelet på bildet.

Ha marengsen over i en midlertidig bolle og jobb på resten av røra.

 

Marengs

Marengs

 

Vask bollen du nettopp har brukt og kjør smør og halvparten av sukkeret sammen i kjøkkenmaskinen til den blir en lysegul og luftig krem.

krmeet smør og sukker

Kremet smør og sukker

I en tredje bolle sikter du alle de tørre ingrediensene sammen.

Når smørkremen er klar senker du hastigheten på mikseren, og har i en og en eggeplomme til alt er godt blandet.
Tilsett deretter limejuice og vanilje til røra. Miks i et halvt minutt. Om du ønsker kan du også ha i limezest, men jeg gjorde ikke det denne gangen.
Tilfør til slutt alle de tørre ingrediensene. Sørg for å skrape i bunnen av røra for å sikre seg at alt blir blandet.

Vår kakerøre

Vår kakerøre

Nå er det bare yogurten som mangler. Ha i denne og bland godt.

Med en sleiv eller slikkepott vender du inn litt og litt av marengsen i røra til det er akkurat blandet. Pass på å ikke slå ut luften av marengsen, da vil kaken ikke heve seg når den steker!

Vend inn eggehviten

Vend inn eggehviten

 

Bruk en vekt for å måle at røra blir jevn når du fordeler den i de tre springformene. Målet er å få de like store når de er ferdig stekt. Et jevnt resultat er ikke å forakte.
🙂

 

Kakerøra må fordeles jevnt

Kakerøra må fordeles jevnt

Stek kakene i  på 180 °C i 20 minutter, for så å sjekke om de er gjennomstekt. Husk bare å snu kakene for å sikre at de er stekt likt rundt hele kaken.
Hvis du har en ovn som håndterer varmluftsteking godt kan du gjerne steke alle tre kakene samtidig, men det kan ta noe lenger tid.

Når kakebunnene er ferdige lar du de avkjøles til de slipper tak i kantene. Velt de så over på en rist for å avkjøles til romtemperatur før du begynner å fylle kakelagene.

Ferdig stekt kakebunn

Ferdigstekt kakebunn

 

 

Jordbærmousse:

 

1 dl fløte

250 g frossne jordbær tint til romtemperatur (ta vare på laken etter at de er tint)

1 dl sukker

200 kremost naturell

1 ts gelatinpulver + 2 ss lunka vann

 

Hvordan: 

 

Ingredienser til jordbærmousse

Ingredienser til jordbærmousse

 

Mål opp 250 g jordbær, som du moser til et syltetøy med en stavmikser.

 

Jordbærmos

Jordbærmos

 

Hell over i en større bolle og tilsett sukker og vaniljefrø til syltetøyet og bland godt.

Deretter tilfører du kremosten og pisker til du har en tjukk røre.

 

Jordbærsyltetøy med kremost

Jordbærsyltetøy med kremost

 

På siden har du gelatinpulveret i en liten bolle sammen med lunket vann. La det stå et par minutter for å løse seg opp. Deretter har du det i syltetøyrøra.

 

I en annen bolle pisker du fløte til krem med en liten klype sukker. Vend denne inn i sylteøyrøra så den får en luftig konsistens.

 

Bland jordbærguffe med krem

Bland jordbærguffe med krem

Sett jordbærmoussen i kjøleskapet for å stivne.

 

 

 

Marengsmørkrem:

 

500 g smør

6 eggehviter

5 dl sukker

1 klype salt

1 ss limesaft

Farge om du ønsker det

 

Hvordan:

 

Ingredienser til marengsmørkrem

Ingredienser til marengsmørkrem

 

I kjøkkenmaskinen pisker du smøret til det er mykt og kremet.

 

Pisk smør til det blir mykt

Pisk smør til det blir mykt

 

Ha en metallbolle som tåler varme opp i vannbadet. Hell i eggehvite, sukker, salt og sitron, og visp på høy hastighet med en håndmikser til termometeret viser 65 °C.

 

Marengs in the making

Marengs in the making

 

Ta metallbollen ut av vannbadet og tilfør eventuelt fargetilsetningen du ønsker. Jeg brukte rosa, for jeg skulle tross alt i jentebursdag!

🙂

 

Rosa marengs

Rosa marengs

 

 

Oppsett av kaken: 

 

Ta den avkjølte limecurden og stivnede jordbæremoussen ut av kjøleskapet.

Legg det første kakelaget på den flaten kaken skal serveres på, og dynk det med jordbærlaken du tok vare på fra de frossne jordbærene.
Ha marengsmørkremen i en sprøytepose med et stort hull. Legge en bord av krem på ytre del av kakebunnen, denne skal fungere som en kant slik at limecurden ikke sklir ut når du legger neste kakelaget oppå.

 

Nederste kakebunn med limecurd

Nederste kakebunn med limecurd

 

Legg kakebunn nr. 2 oppå det første laget med limecurd. Dynk kakebunnen med litt lime juice om du har noe til overs, alternativt bruker du litt av jordbærlaken. Nok en gang tegner du en bord rundt kaken for å hindre at fyllet blir skvist ut med enda et lag oppå seg. På kakebunn nr. 2 fyller du på med jordbærmousse.

 

Personlig glemte jeg å legge kakebunn nr. 2 oppå kakebunn nr. 1 før jeg fylte den med fyllet, så jeg slet litt da jeg skulle føre det over på det nederste laget kan du si. Ikke gjør det samme som meg. Det er pes.

 

Kakebunn nr. 2 med jordbærmousse

Kakebunn nr. 2 med jordbærmousse

 

I en trelagskake er det ikke mange som velger å ha “fyll” på toppen av det tredje laget. Nå er ikke jeg som folk flest heller, og synes limecurd er innmari godt, så jeg slang likesågodt en “dært” med limecurd på toppen av kaka også. Gjør det samme som med det nederste laget beskrevet over.

 

 

Dekorering av kaken: 

 

Nå skal alle tre lagene stå pent oppå hverandre, og du kan begynne dekoreringen.

Klatt på en del marengsmørkrem på siden slik at du får en nesten glatt overflate rundt hele kaken.

 

Benytt en kaketip som er bred og flat, for eksempel “Wilton No. 45” til å dekorere sidene av kaken. Begynn nederst og se for deg at du skal slange deg oppover til toppen av kaken, og hver rad skal være 1,5cm bred før du snur og legger neste rad oppå den forrige.

Legg flere slike rader tett ved siden av hverandre, slik at du dekker hele kaken. Da skal den til slutt se slik ut:

 

Kakedekorering  i full fres.

Kakedekorering i full fres.

 

Dekorerer marengen i sirkler oppå limecurden for å dekke den helt. Da kan du benytte en palettkniv for å jevne ut overflaten.

Med den resterende marengen lager du en bord rundt kanten for å fullføre kantens dekor.

 

Topplokk på kaken er nesten klar

Topplokk på kaken er nesten klar

 

Heretter er det bare å pynte med strøssel, kakelys eller annen pynt for å sette en siste finger på bakverket.

Jeg valgte å sette noen jordbærtupper på toppen sammen med noen fine og fargerike kakelys.

 

Jeg vil gjerne ha tilbakemeldinger og setter pris på å høre hva du synes. Så, hva synes du? Har du andre forslag til fyll eller krem?

 

Glad bakedag!

 

Bursdagskake!

Bursdagskake!

 

Hipp hipp hurra hurra hurra!

Hipp hipp hurra hurra hurra!

 

Hvem vil spise bursdagskake?

Hvem vil spise bursdagskake?

 

Social media on my mind

What do you think?

Leave a Reply