Kanelbrød

01/04/2013
Sweet cinnamon bread

Kanelbrød

 

Når du får besøk helt fra andre siden av jordkloden er det klart du ønsker å lage noe hyggelig til dem. Spesielt når det er foreldrene til kjæresten. Da ligger man ikke på latsiden. For å ikke gjøre det helt matbonanzaekstravaganzafestbord så valgte jeg heller å ta de med på hyttetur og servere de noe litt mer jordnært.

 

Nicki og Pete kom på besøk like før påsken, og traff jackpot hva angår været. Små minusgrader som gjorde at snøen fortsatt holdt seg godt, men med solskinn så det varmet godt i ansiktet. Istedenfor å ha en ren byferie i Oslos valgte Damon og jeg å ta de med inn i landet hvor det fortsatt var mulighet for å både stå og gå på ski. Og som ekte nordmenn måtte de serveres både appelsin og KvikkLunsj til lunsj i snøkanten.

 

Mens det beste med turen var alle aktivitetene vi gjorde på dagtid, var det kveldene i hytta som utgjorde kosen. En dag lagde vi oss hjemmelaget pizza, og drakk medbrakt australsk Shiraz ved siden av. Og til dessert, ingen overasskelse at jeg bakte, var det vel? Kanelbrød stod på menyen.

 

En ting er å servere hjemmelaget pizza på hyttetur til våre internasjonale venner, et varmt og godt måltid i seg selv. Men det var kanelbrødet jeg var mest gira på å lage, og oppskriften kom jeg over hos Joy the baker.  Å kunne spise “kanelbolle” som brødskiver føles helt riktig ut, og ikke minst veldig norskt ut.

Det var til slutt ganske sent på kvelden da baksten var ferdig, men gjorde ingenting for den smakte nydelig uansett. En fin avsluttning på en deilig dag på fjellet.

 

Nå skal det sier at kanelbrød ikke er brød slik vi oppfatter det, men heller en kake som er ferdig stykket opp og delt før du i det hele tatt tar den ut av formen. En enkel og uformell dessert man kan spise med fingrene altså.

 

Bak dette brøde til bestemor, til venner ved en ukedagsmiddag, eller som noe ekstra godt til deg selv en dag du skal være hjemme og se på film.

 

Ikke noe pes, bare simpelthen en god kanelbrødblings!

 

Vil du prøve å lage det selv? Her finner du ut hvordan:

 

Ingredienser til deigen:

 

400 g hvetemel

30 g (1 pakke) søt ferskgjær

1/2 ts salt

2 egg

1 bourbon vaniljestang

50 g sukker

80 ml h-melk eller fløte

60 ml vann

60 g usaltet smør

 

Ingredienser til fyllet:

 

200 g sukker

3 ts kanel

60 g usaltet smør (romtemperert)

 

Sett ovnen til: 175 °C

Stek i: ca 35 min

1 stk brødform brukes til denne oppskriften. Gjerne 30 cm lang.

 

Hvordan:

 

Ingredients

Kanelbrødingredienser

 

Pisk noen egg lett og sett til side.

 

Piskede egg

Piskede egg

 

Rør ut gjæren i vannet som skal brukes. Sørg for at vannet er romtemperert. Det trenger altså ikke være 37 °C som mange tror.

 

Gjær må til!

Gjær må til!

 

Smelt smøret sammen med melken, og ha i vaniljefrøene fra vaniljestangen. Rør dette godt med en visp. Sørg for at temperaturen ikke høyere en romtemperaturen når du skal bruke den i røra.

 

Smelt smøret

Smelt smøret

 

Verdens beste krydder- vanilje

Verdens beste krydder- vanilje

 

Ha 300 g mel, salt og sukker og i en bolle. Husk å bruk en sikt for å fjerne klumper som måtte oppstå. Tilfør smør og melkblandingen og rør om med en treskje. Ikke nødvendig å bruke kjøkkenmaskin her nei! Bruk kjerringkraft, eller litt mannemuskler om du har det!

 

Tørt og vått i skjønn forening

Tørt og vått i skjønn forening

 

Nå begynner klisset. Ha i ett og ett egg om gangen, og sørg for å blande alt godt. Deigen er ikke mye hyggelig å ta i, så bruk bar en treskje til den har fått heve seg. Deigen kan nesten kalles røre, da den skal nesten se ut som en tykk risgrøt.

 

En litt klissete deig, med stort potensiale

En litt klissete deig, med stort potensiale

 

Nå skal deigen tilsettes resten av melet (100 g), og få lov til å hvile en stund. Ta en plastikkpose eller plastfolie over bollen, og la den stå et lunt sted til den dobler seg i størrelse. Avhengig av hvor den står kan dette ta opptil en time.

Når den er klar vil deigen fortsatt se våt ut, men det gjør ikke noe. Tilfør bare så vidt mel nok til å kunne jobbe med den. Den vil se nogenlunde slik ut:

 

Deig etter heving

Deig etter heving

Deigen liker litt massasje

Deigen liker litt massasje med mel

 

I mens smelter du smøret til fyllet, og mikser sammen sukker og kanelblandingen som skal legges oppå  deigen.

 

Sukker og kanel klar til dyst

Sukker og kanel klar til dyst

 

Mange av dere har sikkert laget kanelboller før, og det er akkurat det samme utgangspunktet vi nå skal jobbe etter.

 

Kjevle ut en bred rektangel, hvorpå du smører ut det smeltede smøret over hele flaten. Deretter strør du ut sukker og kanelblandingen jevnt over hele flaten.

Mål med øyemål hvor bred brødformen er. Skjær jevne strimler på langs av rektangelet slik at de vil passe i brødformen.

Legg strimlene forsiktig oppå hverandre før du fortsetter.

Mål hvor høy brødformen er. Skjær strimlene i små firkanter som er like høye som brødformen. Det skal nå se ut som du stitter foran flere bunker med “kortstokk”.

 

På 1-2-3-4 har du snart et kanelbrød

På 1-2-3-4 har du snart et kanelbrød

 

Stable alle “kortstokkene” oppi en smurt brødform slik at de ser ut som ferdigskjærte brødskiver i formen. Du kan fint stokke om på skivene om noen er høyere eller lavere enn hverandre, for å skape litt dynamikk i det hele. Det kan se ut som du kunne fått plass til noen flere skiver nedi formen, men ikke bekymre deg for det, for nå skal brødet få etterheve.
Etterhev kanelbrødet under et håndkle i minst 30 minutter før du så setter det i ovnen.

 

Stable som et kortstokk i brødformen

Stable som et kortstokk i brødformen

 

Stek kanelbrødet på 175 °C i ca 35 minutter. Det skal være ganske så gyllenbrunt når det er ferdig. Dette er for å sikre seg at brødet er gjennomstekt.

Voila! Kanelbrødet er ferdig og det skal få lov til å hvile litt til før det serveres.

Server kanelbrødet uten brødform, og gjerne med en god vaniljeis ved siden av.

Håper det smaker, og har du noen spørsmål eller tilbakemeldinger så vil jeg gjerne høre de.

 

God bakedag til deg!

Vips har du et saftig, godtluktende brød

Vips har du et saftig, godtluktende brød

 

Dette kanelbrødet skal straks nytes

Dette kanelbrødet skal straks nytes

 

Kanelbrød ute av formen

Kanelbrød ute av formen

 

 

 

 

Social media on my mind

What do you think?

Leave a Reply

 • LINE says:

  Hei

  Hurra for en smart måte å lage kanelboller på. Dette kommer min sønn til å diggge. Tester ut allerede i kveld. Vi har fulgt deg i Hele Norge Barker og syntes det var synd du gikk ut.

  Ha en superduper uke.

  • kremfresh says:

   Hei Line, takk for hyggelig hilsen. Kanelbrød er kjempeenkelt å lage, man må bare se hvordan det gjøres en gang først. Hør gjerne fra deg om hvordan det gikk!